#7 Sulfaten

Vraag van Rajshri R.:

Zou je mij kunnen uitleggen waarom parabenen, sulfaten en siliconen in shampoo’s slecht zijn voor je haar?

Hairfairy answers:

In de vorige Hairfairy talks hebben we het uitgebreid gehad over siliconen. Nu de beurt aan sulfaten!

Sulfaten zijn sterke reinigers en laat de shampoo ook schuimen. Sulfaten bestaan uit twee delen. Een wateroplosbare deel en een olie oplosbare deel. Het olie oplosbare deel hecht zich aan het vuil in het haar. Vervolgens zorgt het wateroplosbare deel dat het vuil zich oplost in water en zo weggespoeld wordt.

Sulfaten heb je in gradaties van mild tot erg agressief. Hoe agressiever de sulfaten zijn, hoe meer ze reinigen/ontvetten.
Agressief: Sodium lauryl sulfate (SLS)
Milder: Sodium laureth sulfate (SLES)
Erg mild: Sodium Coco-Sulfate (SCS)

Wat we willen van een shampoo toch?!

Dat is correct, alleen de erg agressieve sulfaten kunnen wel leiden tot huidirritaties. Vooral als je een gevoelige hoofdhuid hebt of je haar meer dan 2x per week wast. Want sulfaten reinigen soms zo intensief dat ze jouw natuurlijke olielaagje en eiwitten die je haar sterk en gezond houden ook laten oplossen met uitdroging en irritatie als gevolg.

Is het zo slecht?

Niet persee, soms is het nodig. Is je haar nasty van bijvoorbeeld murray’s, harde gel, wax, haarlak of andere stylingsproducten, dan raad ik je aan je haar een paar keer te wassen met een shampoo waar een wat agressiever sulfaat in is verwerkt om het haar weer helemaal schoon te krijgen. Zo niet, kies dan een mildere shampoo voor je haar en hoofdhuid.

Is je haar gekleurd?

Ik raad je dan zeker weten een sulfaatvrije shampoo aan om je haarkleur mooi te houden. Af en toe een shampoo met SCS kan geen kwaad. Heb je het gevoel dat je hoofdhuid schoner kan, gebruik dan een cleansing shampoo eens in de 4-6 weken.

Nu ben je up-to-date over wat voor effect sulfaten heeft op je haar en hoofdhuid. In de volgende Hairfairy talks vertel ik je uitgebreid meer over parabenen!

7 tips voor het herfst/winter seizoen
7 tips voor het herfst/winter seizoen

Gezond haar
Gezond haar

Hairfairy talks #9
Hairfairy talks #9