#6 Siliconen

Vraag van Rajshri R.:

Zou je mij kunnen uitleggen waarom parabenen, sulfaten en siliconen in shampoo’s slecht zijn voor je haar?

Hairfairy answers

Een hele interessante vraag! Ik leg het je uit per ingrediënt. Laten we beginnen met siliconen.

Siliconen zijn vloeibare oliën, waxen en harsen. Ze kunnen uit vetten, oliën, rubbers of kunststoffen bestaan. Simpel gezegd: Siliconen = vloeibaar plastic. Dit kan natuurlijk nooit goed zijn voor je haar. Je kunt zelfs een soort van ‘verslaving’ krijgen van het gebruik van siliconen in je haarverzorgingsproducten. Als je eenmaal gewend bent aan siliconen te gebruiken kan je hier bijna niet meer mee stoppen.

Siliconen worden als een goedkope ingrediënt o.a. toegevoegd aan shampoo, conditioner en haarmaskers om het haar zachter, gladder en makkelijker door-kambaar te maken. En waar we allemaal van houden: Een mooie glans! Het haar lijkt daardoor heel gezond, maar schijn bedriegt. Eigenlijk zorgt het gewoon voor een plastic laagje om je haar heen. Het haar wordt na een tijdje erg klitterig en dof. De lagen siliconen stapelen op om het haar en op de huid bij langdurig gebruik. Het sluit niet alleen het haar af maar ook de hoofdhuid, hierdoor kunnen er zelfs hoofdhuid problemen ontstaan. Denk aan haaruitval, roos, irritaties en zelfs allergieën. De siliconen verzwaren het haar ook door alle lagen over elkaar heen.

Je hebt 3 soorten siliconen: 

Wateroplosbare siliconen, niet wateroplosbaar en verdampende siliconen.
1. Wateroplosbare siliconen zijn per definitie niet schadelijk voor je haar, want je wast het met water weer van je hoofdhuid en haar af.
2. Niet wateroplosbare siliconen zijn daarentegen wel schadelijk voor het haar en hoofdhuid. Deze kunnen niet verwijderd worden door het haar en hoofdhuid te wassen. Zelfs na 15+ wasbeurten zijn er nog steeds resten aanwezig van deze siliconen.
3. Verdampende siliconen zijn siliconen die al verdampen in de lucht bij het aanbrengen van het product en doet daarom minder schade aan je haar en hoofdhuid.

Laat je hairstylist je adviseren over de verzorgingsproducten welke passen bij jou haar. Moet je er toch zelf op uit om je haarverzorging te vinden, lees dan de ingrediënten op de verpakkingen. Siliconen kan je herkennen omdat ze vaak eindigen op ‘cone’.

Kort samengevat:

Siliconen = vloeibaar plastic welke wordt gebruikt in haarproducten om het goedkoper aan te kunnen bieden en als consument zal je er in eerste instantie erg blij mee zijn doordat het een plastic laagje om je haar heen maakt wat je haar lekker zacht en glad laat aanvoelen.
Maar op langere termijn is het een opstapeling van plastic laagjes om je haar heen en ook op je hoofdhuid. De effecten daarvan zijn: Haaruitval, roos, schilfers, dof haar, klitten en irritaties.

Hoe kom je ervan af?

Sowieso stoppen met producten gebruiken waar siliconen inzit haha!

Een urban alchemy detox treatment bij de kapper. Deze 3 stappen treatment bestaat uit een scrub voor de hoofdhuid, een detox cleanse met vitamine C welke alle siliconen, mineralen en de rest van de ‘rotzooi’ uit je haar haalt en een conditioner met vitamine b5 om het haar te voeden, hydrateren en verzachten. Je haar gaat ervan glanzen, krijgt volume en ziet er gezonder uit. ZONDER een plastic laagje om je haar heen!

Wat je daarna zelf kan doen om te voorkomen dat er weer siliconen opstapeling ontstaat is, eens in de maand een cleansing of detox shampoo. gebruiken.
Om opstapeling van product op je hoofdhuid te voorkomen, gebruik je eens in de 4 à 6 weken een scrub shampoo.

Nu ben je up-to-date over wat voor effect siliconen heeft op je haar!


In de volgende Hairfairy talks #part2 vertel ik je uitgebreid meer over sulfaten!
7 tips voor het herfst/winter seizoen
7 tips voor het herfst/winter seizoen

Gezond haar
Gezond haar

Hairfairy talks #9
Hairfairy talks #9